Om elsäkerhet och elinformation
Här finner du tips och råd samt viktig information om allt som har med el att göra.
Klicka på våra länkar för att läsa mer
Jordfelsbrytare | Barn- och elsäkerhet | Byta propp | Koppla in LED i serie
Jordfelsbrytare
Viktigt underhåll:
På jordfelsbrytaren finns en provknapp som används för att kontrollera om jordfelsbrytaren är funktionsduglig. Kontrollen bör göras med högst 6 månaders intervall.
Felsökning av jordfelsbrytare:
Vad gör man när jordfelsbrytaren löser ut?
Följande åtgärder rekommenderas:
Slå till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren inte löser ut igen tyder detta på att en tillfällig störning, obefogad utlösning eller ett tillfälligt fel. Om detta förfarande uppträder igen några gånger bör hjälp sökas hos en elinstallatör. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns ett bestående fel. Slå ifrån automat-säkringarna i den aktuella centralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget tills att jordfelsbrytaren ånyo löser. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som sist återställdes. . Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar har återställts finns felet i eller före centralen.
Elinstallatörens hjälp behövs.
Om felet är lokaliserat till en bestämd säkringsgrupp, fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna, vilka tillhör gruppen. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om den nu löser ut på nytt finns felet i den fasta installationen eller i någon fast ansluten apparat.
Elinstallatörens hjälp behövs. Om jordfelsbrytaren förblir inkopplad, anslut en apparat till uttagen i taget tills att jordfelsbrytaren ånyo löser. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktigt.
Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera.
Barn och elsäkerhet
Se till att eluttagen är petskyddade. Uttagen ska ha inbyggda petskydd eller förses med täckplattor över kontakthylsorna när de ej används, så att det blir svårare att komma i beröring med strömmen. Skaffa gärna kontaktskydd som låses fast och hindrar barn att komma åt outnyttjade vägguttag. Tänk också på att kontaktskydda grenuttag och uttag på förlängningssladdar.
Undvik sladdhärvor på golvet. Sladdar som ringlar över golvet kan bli oemotståndliga men farliga leksaker. Om isoleringen runtom sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller ett sällskapsdjur gnager på den, förvandlas sladden snabbt från leksak till dödsfälla. En sladd som delvis slitits loss ur en stickkontakt eller apparat är också farlig. Ett sätt att undvika lösa, långa sladdar är att låta installera fler vägguttag. Ett annat är att fästa de sladdar som ändå behövs mot en vägg eller list.
Gör spisen mindre farlig. Spisen, och det som sker där, brukar locka till sig små barns uppmärksamhet. De flesta modernare spisar har barnskyddsutrustning som till exempel spärr på vred så att barnet inte kan sätta på en platta, tippskydd, spärr på ugnsluckan och kastrullskydd. Använd dessa skydd och komplettera gärna med en timer eller ett överhettningsskydd, ifall barnet i ett obevakat ögon- blick lyckas sätta på spisens plattor.
Lämna aldrig lösa sladdar i vägguttaget. Kvarlämnade sladdar anslutna i vägguttaget blir lätt farliga föremål för barns nyfikenhet. Det gäller även motorvärmarsladden, som i stället för att hänga kvar i uttaget bör förvaras i bilen.
Undvik elapparater i barnrummet. Elinstallationerna i hemmet är arrangerade med tanke på vuxna människors användning. Ibland kan barn ha egna idéer om hur exempelvis eluttag och sladdar ska användas. Tänk efter vad som kan vara lockande för ditt barn och var försiktig med att placera elapparater i barnrummet
Placera sänglampan säkert. Tänk på att montera sänglampor och sladdar så att barnet inte kan riva ner dem i sömnen eller under lek.
Installera jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren ger ett bra extra skydd mot elolyckor. Om det uppstår ett fel på en elsladd eller apparat bryter den strömmen på bråkdelen av en sekund. Jordfelsbrytaren hjälper dock inte alltid. Om ditt barn till exempel skulle sticka in föremål i vägguttagets båda hål, kan olyckan ändå vara framme
Undvik lampor som ser ut som leksaker. När du inreder barnets sovrum, undvik lampor som inbjuder till lek. Lampor som ser ut som sagofigurer eller djur bör stå så att barnet inte når dem.
Lär barnen el-vett. Elsäkerheten är livsviktig och kunskapen om den måste hela tiden föras ut till nya generationer elanvändare. Lär därför ditt barn tidigt att respektera elen och dess faror. Råden gäller naturligtvis barn i alla åldrar oavsett längd.
Att byta en propp - Smältsäkring i elcentral
Proppar, smältsäkringar i elcentralen skyddar elanläggningen i händelse av överbelastning eller vid fel i elektriska apparater. När en propp gått bör man först försöka ta reda på orsaken. Därför byter man ut den trasiga proppen mot en ny med samma märkström, färgkod. Märkströmmen betecknas med ampere (A).
Vanliga märkströmmar på proppar är 6A Grön, 10A Röd och 16A Grå. De tröga propparna är försedda med en snigelsymbol och kan användas för alla ändamål i hemmiljö
1. Skruva ut propphuven med den trasiga proppen ur elcentralen. Oftast så har den lilla färgade brickan lossnat för att indikera vilken säkring som har löst.
Om att byta proppar
Viktigt att man sätter i den nya proppen i propphuven och inte i elcentralen för att därefter skruva tillbaka propphuven med den nya proppen! Om den nya proppen går igen så finns där ett fel i elanläggningen eller i anslutna elapparater. Felkällan måste då hittas för att få ström på anläggningen igen. Känner du dig det minsta osäker så kontakta oss så hjälper vi er!
Telefon vardagar 08 - 17, 040-6115910, Elektriker med jour dygnet runt 040-251404, Email boka.elektriker@totalel.se.
Inkoppling av LED som seriekopplas
När man kopplar in LED som ska kopplas i serie är det viktigt att hela slingan är hel och rättkopplad annars fungerar det inte som det ska. Där är lite fler saker att tänka på än när man kopplar in 12 Volts halogenbelysning. Valet av LED spotlight är avgörande och det är det valet man gör först utifrån det ljuset man önskar. En LED som är byggd för 350mA ska endast drivas med en driver (transformator till LED) som klarar av att hålla 350mA i kretsen. En LED driver anpassar sig efter hur många spotlights du ansluter och höjer eller sänker spänningen för att bibehålla 350mA hela tiden. Just därför får man aldrig montera spotlights med drivern påslagen. LED spotlights går då i sönder pga av felaktig ström i kretsen.
Vid montering av allmänljus bör man välja spotlights som klarar 500-700mA för då får man ett ordenligt ljus på ca 5-7 Watt per spotlight. Dekorationsljus går många gånger bra med 250-350mA för att få ett trevligt med ca 1,2-2,5 Watt per spotlight. Flertalet LED driver klarar olika strömmar och extra viktigt att de ställs in på rätt ström för de spotlights man installerar. Många av dem är också numera dimbara genom tex, bakkants dimmer, 1-10 Volt, push funktion, Dali, iDim mm.
Ring oss gärna om ni behöver råd och hjälp i valet av er LED belysning.
Vi lovar att vi kan ta fram en belysning just för er!
Titta gärna in i vår elbutik på Ringugnsgatan 14A i Malmö så visar vi er gärna.
Telefon vardagar 8-17, 040-6115910 email, info@totalel.se.
Plejd gallery
Kontakta oss för offert
Är du i behov av elrenovering hemma eller, installera larm eller kanske vill du se över hur du kan sänka energiförbrukningen? Vad det än må vara kan vi hjälpa med allt gällande el. Ring oss eller skicka en offertförfrågan så kan vi hjälpa dig.